Medžiagos, kurių gausu žuvies produktuose, gali užkirsti kelią su amžiumi susijusiems akių tinklainės pakitimams. Todėl siekiant išvengti senatvinių problemų su akimis, gydytojai pataria nors kartą per savaitę valgyti žuvies.
Žuvyje yra omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir dokozaheksaeno rūgšties. Specialistų tvirtinimu, šios medžiagos, vartojant žuvį bent kartą per mėnesį, net 38 proc. sumažina riziką susirgti amžine makulos degeneracija (AMD). Tuo tarpu, vartojant žuvį kartą per savaitę, ši rizika sumažėja net 42 proc. Beje, mokslininkai pataria verčiau rinktis riebią žuvį (tuną, lašišą, sardines, skumbrę).
Viena iš AMD priežasčių gali būti lėtinis uždegimas. Mokslininkai teigia, jog omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys, esančios žuvies riebaluose, būtent ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Amžinė makulos degeneracija (AMD) – tinklainės makulos dalies liga, pasireiškianti didelėmis minkštomis drūzomis ir tinklainės pigmentinio epitelio pigmentacijos sutrikimais. Tai yra pagrindinė regos praradimo priežastis vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių tarpe. AMD pažeidžia tą akies dalį, kuri yra atsakinga už regos fokusavimą.
Pas kai kuriuos žmones ši liga vystosi lėtai, o kai kurie oftalmologų pacientai daug greičiau pajunta pirmuosius ligos požymius. Progresuojanti AMD gali sukelti visišką apakimą.
Mokslininkai įsitikinę, jog AMD profilaktika yra būtent tas kelias, padedantis išsaugoti regėjimą milijonams žmonių. Taip pat siekiant išvengti amžinių akių tinklainės pakitimų, gydytojai pataria nuolat kontroliuoti arterinį kraujo spaudimą ir atsisakyti žalingų įpročių, ypač rūkymo.