Yra daug priežasčių, dėl ko blogėja mūsų regėjimas. Neskaitant bendro regėjimo aštrumo sumažėjimo, šiuolaikinė karta kenčia ir dėl kataraktos, glaukomos, akių geltonosios dėmės degeneracijos. Šiems regėjimo sutrikimams užkirsti kelią gali padėti patys naudingiausi akims maisto produktai.
- Morkos turtingos dideliu kiekiu vitaminų, ir pirmiausia, būtinu akims vitaminu A. Savo sudėtyje turėdamos beta-karotino, mokos padeda išlaikyti regėjimo aštrumą. Pasigaminkite morkų salotas su grietine arba patušinkite morkas su grietinėle. Toks paruošimo būdas pagerins riebaluose tirpaus karotino įsisavinimą.
- Mėlynės. Dėl vitaminų B1 ir C, o taip pat dėl pigmento liuteino mėlynės padeda palaikyti regėjimo aštrumą ir sumažina akių nuovargį. Mėlynės puikiai išsaugo savo naudingąsias savybes ne tik šviežios, bet ir užšaldytos ir net uogienės pavidalu.
- Juodasis šokoladas. Šis produktas dėl jame esančių flavonoidų, stiprinančių rageną, apsaugo akių kraujagysles. Tačiau būkite dėmesingi: kalba eina apie juodąjį šokoladą be priedų ir priemaišų.
- Špinatai priklauso toms daržovėms, kurios turi daug liuteino, taip reikalingo norint išvengti kataraktos. Todėl vartodami daugiau špinatų, jūs galite net iki 10 proc. sumažinti riziką sirgti akių ligomis.
- Varškė turi vitamino B2 (riboflavino), kuris stimuliuoja ir palaiko ragenos bei lęšiuko medžiagų apykaitą, o vitaminas В12 (cianokobolaminas) gerina akių aprūpinimą krauju ir suteikia palaikomąjį efektą.
- Moliūgas. Be moliūgo sudėtyje esančių liuteino ir zeaksantino, ši daržovė turtinga vitaminais C, A, B1, B2 ir cinku, išlaikančiu savo savybes net ir maistą termiškai apdorojant. Savo naudingą akių sveikatai patiekalą iš moliūgo atras kiekvienas, nes iš šios daržovės gaminamos salotos, sriubos, košės ir net desertai.
- Brokoliai. Tai dar viena daržovė, kuri palaiko regėjimą, nes joje yra lęšiuko darbą palaikančių liuteino ir zeaksantino, o taip pat karotino, apsaugančio akių ląsteles nuo laisvųjų radikalų.
- Žuvis ir žuvų taukai. Tai riebalų rūgščių omega-3 šaltinis, būtinas geram regėjimui. Daugiausia jų turi lašišos, tačiau naudingos yra ir sardinės, silkės bei skumbrės. Žuvies taukų vartojimas padės išvengti akių geltonosios dėmės degeneracijos.
- Svogūnai ir česnakai. Vartodami šiuos produktus įvairiuose patiekaluose, padėsite savo regėjimui išlaikyti arba atstatyti regėjimo tikslumą, nes svogūnai ir česnakai yra turtingi siera.
- Vaisiai naudingi ne tik visam organizmui, bet yra labai reikalingi akims. Kiviai, vynuogės, apelsinai, persikai, papajos… Akims labai naudingi žalios ir oranžinės spalvos vaisiai.