Moterys, vartojančios didelį vitamino D kiekį, mažiau rizikuoja, jog susirgs amžine makulos (geltonosios dėmės) degeneracija.
Amžinė makulos degeneracija (AMD) – akių liga, kurios metu žūva centrinių, svarbesnių tinklainės sričių (geltonosios dėmės) nervinės ląstelės. Tai yra pagrindinė vyresnių kaip 60 metų žmonių aklumo priežastis. Amžinė makulos degeneracija pažeidžia tą akies dalį, kuri yra atsakinga už regėjimo fokusavimą.
Tyrimai parodė, jog pas jaunesnes nei 75 metų amžiaus moteris, kurios savo maisto racione vartojo daug vitamino D, rizika išsivystyti AMD buvo net 59 proc. mažesnis, negus pas moteris, kurios praktiškai su maistu negavo šio vitamino. Be to, jokio ryšio tarp AMD ir vitamino D, gaunamo iš UV saulės spindulių, rasta nebuvo.
Pagrindiniai vitamino D šaltiniai yra sviestas, pienas, sūris ir kiti pieno produktai, o taip pat kiaušinio trynys, žuvies taukai, ikrai, petražolės, grybai.